Konsert

Klassiskt

Laura Netzels pianokonsert

27–29 oktober

Konserthuset

Laura Netzels (1839–1927) romantiska musik uppmärksammades stort under 1800-talet, särskilt i Frankrike där hon hade utbildat sig för den berömde Charles-Marie Widor. Men hon var född i Finland och växte upp i Stockholm. När hon skrev pianokonserten i början av 1900-talet var hon en av Sveriges mest framgångsrika tonsättare internationellt. 

Med pianokonserten bröt Laura Netzel ny mark, både för egen del och för kvinnliga tonsättare i Sverige. Men när manuskriptet påträffades saknades slutet på tredje satsen. Pianisten Peter Friis Johansson fullbordade konserten, i samarbete med Kungliga Filharmonikernas Klas Gagge, och framförde verket för första gången i sin helhet tillsammans med Norrköpings symfoniorkester 2020. 

Nu får vi möta honom som solist i Netzels överdådiga och stundtals svindlande vackra och virtuosa pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Orkestern leds av sin tillträdande chefdirigent, den prisbelönte amerikanen Ryan Bancroft – som för övrigt även dirigerade framförandet i Norrköping. ”Dansant dirigent lovar gott för filharmonikerna”, skrev SvD efter Nobel Prize Concert 2021.

När

27 oktober kl 19
29 oktober kl 15

Pris

140 – 440 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.