Teater

Kulturbärarna – en flermansmonolog med bara bärande roller

6 nov–6 feb 2023

Oscarsteatern

Efter att i tio år ha spelat sin hyllade enmanskomedi Sufflören på Dramaten kommer nu Andreas T Olsson med en ny monolog till Oscarsteatern. Kulturbärarna är skriven i samma anda som Sufflören och precis som i Sufflören har Andreas ett extra regiöga, en V. I. S. (vän i salongen). I Sufflören var det Gösta Ekman, i Kulturbärarna är det Claes Eriksson.

– Vi lever i djupt deprimerande tider och att just nu få tillbringa tid i en repetitionssal tillsammans med Claes Eriksson för att skapa något som ska locka till skratt och eftertanke känns som ett privilegium, säger Andreas T Olsson.

Det är skådespelarna, artisterna och författarna som syns, klär helsidor i DN och får vara stjärnor på slott. Men det är många fler som är med och bär kulturlivet. I denna föreställning är det personerna bakom och vid sidan om som har huvudrollen. Möt Kulturbärarna.

I garderoben under en pågående föreställning möter vi Garderobiären som använder garderoben som kostymförråd där han låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser: den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, läkaren i salongen, museivakten som blir förälskad i en tavla, skådespelaren som spelar björn på Skansen. För att nämna några.

Kulturbärarna är en melankomisk föreställning som synliggör de ovärderliga krafter som ingår i kulturens ekosystem, om än i det tysta. 

En första version av Kulturbärarna gjordes för SVT oktober 2020, men hittar nu hem i utvidgat skick i mötet med en livs levande publik på Oscarsteatern.

– Publiken är ju de riktiga kulturbärarna. Ytterst handlar föreställningen om dom, konstaterar Andreas T Olsson som inte skäms för att kalla sig publikfriare…  

Föreställningen är ca 1 tim och 40 min, utan paus. 

När

12-28 december, 12 & 30 januari, 6 februari

Pris

395-475 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmaste tunnelbanestation är T-centralen eller Hötorget. Pendeltågsstation Stockholm City.

Buss 69, 53 stannar på station Centralen och Buss 1 på station Cityterminalen.