Tillfällig utställning

Kraftverk – hantverk i en ny tid

5 okt–22 jan 2023

Sven-Harrys konstmuseum

Kraftverk – hantverk i en ny tid
5/10 2022 – 22/1 2023

Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum när hantverkare från 10 olika yrken bokstavligen flyttar in med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid.  Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.  

Utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid är ett samarbete med anrika Stockholms Hantverksförening som fyller 175 år i år. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Besökaren kommer att få se, känna, lukta, lyssna och smaka när de dyker in i hantverkarnas olika världar.

I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare – alla hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare. 

Om Stockholms Hantverksförening:
Stockholms Hantverksförening bildades år 1847 som en manifestation för hantverkets betydelse i det moderna samhället och för hur huvudstaden och dess hantverkare lever i symbios. I 175 år har Stockholms Hantverksförening verkat för ett Stockholm i utveckling. Med sin hantverksskicklighet har medlemmarna byggt Stockholm till den vackra stad den är. I dag är föreningens arbete minst lika betydelsefullt.  I Stockholms Hantverksförening samlas fler än 300 olika hantverksyrken och inom föreningens egen skola Hantverksakademin utbildas hantverkare i ett 80-tal yrken.

När

5 okt – 22 jan 2023.

Pris

Ingår i entréavgiften.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sven-Harrys konstmuseum ligger i Vasaparken, en centralpunkt i Vasastan som du lätt kommer till med: tunnelbana till S:t Eriksplan/Odenplan, buss 2, 3, 4 och 6 till S:t Eriksplan/Odenplan, pendeltåg till Odenplan eller flygbuss från Arlanda till S:t Eriksplan