workshop/kurs

Konstkollo maskmagi

19–20 juni

Etnografiska museet

Olika masker har använts i de flesta kulturer i alla tider. Vissa i rituella sammanhang och ceremonier, vissa vid giftermål och andra vid krig, teater eller för att helt enkelt med hjälp av skrönor och sagor skrämma barn.

BOKA PLATS HÄR

Under denna tvådagars workshop på Etnografiska museet får deltagarna testa på att skapa masker till ett eget-påhittat folkslag eller en kultur. Konstkollo Maskmagi tar avstamp i utställningen ¡Viva México! som öppnar den 17 juni.

I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. ¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Barnen får själva forma historien kring sina masker – vid vilken sammankomst används de? Är folkslaget som bär maskerna krigiska eller fredliga? Lever de i vår värld eller en fantasivärld, i framtiden eller någonstans långt bak i historien? Är det ett varmt eller kallt klimat där de kommer ifrån och vad har de för olika traditioner, sånger, lekar och hantverkstraditioner?

För att skapa maskerna använder vi oss av akrylfärg, garn, paljetter, tyg, piprensare, klistermärken och allt annat vi kan hämta. Allt material ingår och även en guidad visning i utställningen. Medtag egen lunch och oömma kläder. Låt Maskmagin ta vid!

Från 8- 15 år

Om läraren

Thomas OKOK Gunnarsson är dokumentärfilmare, fotograf och konstnär som ställt ut i bland annat New York, Paris, Osaka, Kyoto, Lublin och Stockholm. Thomas arbetar som lärare på Basis och med kurser för barn och unga sedan 2020.

När

10.00-15.00

Pris

2100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 69 från Sergels Torg till Museiparken på Gärdet.
Parkeringsmöjligheter finns utanför Sjöhistoriska museet.