Tillfällig utställning

Klädd till middag

I höst och vinter ges chansen att se hur en middagsbjudning gick till i Hallwylska palatset, där sällskapslivet och bjudningar stod i fokus. Utforska middagsklädsel från 1890 till 1930-talet där kostymer, klänningar och tjänstefolkets högtidsdräkt ställs ut.

Vinter i staden
Omkring sekelskiftet 1900 samlades överklassen i staden under vinterhalvåret efter att ha tillbringat sommarhalvåret på lantgods eller på resande fot. Vinterhalvåret ägnades då åt sällskapslivet. I det Hallwylska hushållet gavs tre representationsmiddagar om året, ofta i februari månad med någon dags mellanrum. Att anordna stora bjudningar var ett omfattande och kostsamt arbete som krävde mycket planering. Alla i hushållet hade en roll att fylla när en middagsbjudning förbereddes. I utställningen Klädd till middag kan man läsa mer om det omfattande förberedelserna och se exempel på middagsdräkter från 1890 till 1930-talet. Detta var en spännande period inom modet, då det kvinnliga modet förändrades markant under denna tid.

Det sitter i kläderna
Valet av klädsel var förknippat med etikett och outtalade regler. Männens klädsel skulle utstråla seriositet och rationalitet, vilket gav ett praktiskt och sobert mode i monokroma dova färgskalor. Under dagtid bars skjorta, en enklare väst och en jackett, eller bonjour, medan man till middag och fest bar smoking eller frack. Den kvinnliga modedräkten var än mer varierad över dygnets timmar. Under dagtid var plaggen höga i halsen med långa ärmar. Kvällens dräkt var ofta utan ärmar och med dekolletage.

När

Från och med 13 oktober fram till 28 januari.

Pris

Entrébiljetten som kostar 120 kronor för vuxna och är kostnadsfri för barn och unga upp till 19 år.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg eller Kungsträdgården.
Buss: 2, 54, 56, 57, 76
Spårvagn: Linje 7.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: