Tillfällig utställning

Karin Broos, Svart sol

Pågår till 27 augusti

Liljevalchs

Karin Broos är en av Sveriges mest framstående målare. I sommar visas den hittills största presentationen av hennes verk.

Motiven i Karin Broos bildvärld är få, vardagliga och återkommande. Stående och sittande gestalter vid en badbrygga. Tupplurar i sängar och soffor. Kvinnor och barn framför badrumsspegeln. I det tillsynes händelselösa fångas betydelsefulla ögonblick och stämningar som normalt undflyr vår uppmärksamhet.

Karin Broos verk ter sig ofta förföriskt idylliska. Hon räds inte det fagra och ljusa. Samtidigt är grundtonen melankolisk. Måleriet färgas av förnimmelser av sorg och en nattsvart samtid.

Känslan av förlust är stundtals total. Ofta ses skönhet och förgänglighet som motstridiga fenomen. I Karin Broos måleri existerar de likt två sidor av samma mynt. Där finns alltid skönhet i det förgängliga och förgänglighet i det sköna. Död och liv, saknad och tröst, förtvivlan och hopp, lever sida vid sida. Över målningarna lyser melankolins svarta sol,  inifrån strömmar ett varmt ljus.

Svart sol är Karin Broos hittills mest omfattande utställning och inrymmer flertalet nya verk som aldrig tidigare visats för publik. I samband med utställningen publiceras boken Karin Broos, Ögonblick av liv med texter av Karin Broos, lyrik av poeten Jila Mossaed och ett samtal mellan Karin Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs. Boken är framtagen av Bonnier Fakta och Liljevalchs.

Karin Broos är född 1950 i Uppsala och är bosatt i Östra Ämtervik, Värmland sedan 1975.

När

2 juni – 27 augusti

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd