Konsert

J.S Bach: Matteuspassionen – 100 år i Engelbrektskyrkan

6–7 april

Engelbrektskyrkan

Den 6 och 7 april blir det stor fest i Engelbrektskyrkan när framförandet av »kristenhetens största verk« – Johann Sebastian Bachs Matteuspassionen – firar 100 år av framförande i Engelbrektskyrkan.

J. S. Bachs Matteuspassion har kallats kristenhetens största verk av kollegan F. Mendelssohn. Döm själv! Kom och upplev påskens lidande och passion på bästa sätt.

Medverkande
Olle Persson, Kristus
Carl Unander-Scharin, evangelist
Elin Rombo, sopran
Kristina Hammarström, alt
Martin Vanberg, tenor
Karl-Magnus Fredriksson, bas
Camerata Engelbrekt
Engelbrekts kammarkör
Engelbrekts Diskantkör under ledn. av Karin Bäckström
Drottningholms barockensemble
Medlemmar ur Sveriges radios symfoniorkester
Bengt Eklund, dirigent

Läs den spännande bakgrunden till uruppförandet »på begripligt tungomål« 1923.
Tonsättaren Felix Mendelssohn kom att benämna Bachs Matteuspassion som »kristenhetens största verk«. Verket kom troligtvis under Bachs levnad att framföras endast vid fyra tillfällen för att efter tonsättarens död vila i stilla törnrosasömn fram till dess att en viss ung Felix Mendelssohn återupptäckte verket och framförde det på nytt 1829. Det kom att bli startskottet för den Bachrenässans som sedan följde.  Johann Sebastian Bach blev tämligen bortglömd för den breda allmänheten efter sin död och vi har kanske Mendelssohn att tacka för att vi idag känner till Bach och hela hans enorma produktion. Bach anses idag i de flesta läger som den oomtvistat störste tonsättaren av alla. Matteuspassionen skildrar Jesu Kristi lidande enligt Matteusevangeliets 26:e och 27:e kapitel. 

Våren 1922 uppmuntrar ärkebiskopen Nathan Söderblom Engelbrektskyrkans kyrkoherde Teodor Lindhagen att man på kommande Långfredag borde uppföra Bachs Matteuspassion och därmed lägga en grund för en tradition på den punkten. Ärkebiskopen hade under sin tid som professor i religionshistoria i Leipzig bevistat Matteuspassionen i Bachs kyrka, Thomaskyrkan i samma stad. Söderblom blev så gripen av verket att han sedan inte kunde tänka sig en Långfredag utan denna »Bachs predikan i toner«.

När

6 och 7 april kl 18.00–21.30

Pris

150-340 kr
Biljetter säljs på ticketmaster.se 

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana eller bussar till Tekniska högskolan. Sök resa på sl.se
Ingång med ramp finns med infart från Bragevägen.