Konsert

Jakob Hellman

13 december

Kulturhuset Stadsteatern

I över 30 år fick fansen vänta. Men 2021 släppte Jakob Hellman sitt andra album, ”Äntligen borta” och just nu jobbar han på sitt tredje album. Den 13 december gör Hellman en avskalad konsert på Stora Scen, en kväll där vi får komma nära hans ikoniska sånger och bjudas in hans värld på ett nytt sätt.

Efter över 30 års väntan släppte Jakob Hellman 2021 uppföljaren till debutalbumet …och stora havet, som ofta kallats den bästa svenska skivan någonsin. Att det andra albumet var efterlängtat är tre decenniers största underdrift. Just nu jobbar Jakob Hellman på sitt tredje album.

– För intimitets och omväxlings skull är vi tre, ingen rytmsektion, knappt ett band. Det blir mina låtar från de båda albumen och kanske ett par helt nya som vi aldrig haft på repertoaren, säger Jakob Hellman.

Han kom från ingenstans och förändrade allt. I alla fall om man med ”ingenstans” menar den lilla norrländska byn Vuollerim och med ”allt” menar riktningen för svenskspråkig popmusik. Jakob Hellman slog igenom med buller och bång 1989 då hans debutalbum … och stora havet släpptes. Låtar som Vara vänner och Hon har ett sätt introducerade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska, med sina ordrika texter och ett uttryck bestående av lika delar naivitet och melankoli.

Med sitt … och stora havet skrev Jakob Hellman både om spelreglerna för svensk pop och in sig själv i historieböckerna. Kent, Håkan Hellström och Veronica Maggio är alla artister som är svåra att tänka sig utan de dörrar Jakob Hellmans debutalbum öppnade. Skivan listas om och om igen som en av de bästa någonsin när landets musikhistoria ska sammanfattas. Men det blev också hans enda.

Myterna kring Jakob Hellman och var han tog vägen efter det stora genombrottet är många. Trots den korta karriären är Jakob Hellman en av den svenska pophistoriens mest älskade och saknade artister.

Nu är det dags för en ny berättelse. Berättelsen Artisten som försvann är nu förbytt i Artisten som kom tillbaka. 

När

13 december kl 20

Pris

380 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: