Tillfällig utställning

Museum

Jag har skalat av mig – Melanie Kitti

6–28 april

Carl Eldhs Ateljémuseum

Bland hundratals kvarlämnade skulpturer i Carl Eldhs (1873-1954) gamla ateljé visas skulpturer i gips och freskomåleri av konstnären Melanie Kitti (f. 1986). För Carl Eldhs Ateljémuseum har konstnären nyproducerat en serie konstverk som nu visas i hennes första presentation i Sverige.

De oformliga gipsskulpturernas bulliga ytor täcks av färgglada målningar, utförda på fuktig kalkputs. Lite juteväv sticker ut ur gipsen; materialvalen speglar de som redan finns i ateljén sedan Eldhs tid. Vilandes ovanpå glest utplacerade vita podier påminner uppställningen om hur det kan se ut i ett klassiskt skulpturmuseum. Men under alla lager av färg, puts och gips pågår en utgrävning av djupt personliga händelser i en sorts konsthistorisk uppgörelse.

Kittis konstnärskap sammanflätar bildkonsten med språket, där text och måleri framställer fragmentariska bilder ur ett landskap av upplösta kroppar, splittringar och minnen. I kontrast till Eldhs skulpturer utgår hennes arbete inte sällan från subjektiva erfarenheter av sorg och utsatthet, genom ett slags konstant, gränsöverskridande tillblivande.

 

Om konstnären
Melanie Kitti (f. 1986, Sverige) är konstnär och författare utbildad vid Forfatterskolen i Köpenhamn samt Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Kunsthøgskolen i Oslo. 2022 gavs hennes kritikerrosade debutbok Halvt urne, halvt gral ut på förlaget Gyldendal. Kitti har varit med och grundat Abhivyakti, en ideell tidning med enbart BIPOC-bidragsgivare, och har varit med och organiserat utställningsutrymmet Destiny’s i Oslo (2016–22). Kittis verk har visats i separat- och grupputställningar på bland annat Overgaden Copenhagen (2023), Rønnebæksholm, Næstved (2022–23), Nasjonalmuseet, Oslo (2022) och ARIEL, Köpenhamn (2022).

Utställningen är curerad av Caroline Malmström och Sara Bourke.

När

Lördag och söndag kl. 12.00-16.00 6-28 april
Kulturnatten 20.4 kl. 18.00-24.00

Pris

Ordinarie entré 120 kr, Pensionär 100 kr, Studerande 100 kr, Barn upp till 15 år fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmsta pendel- och t-banestation är Odenplan, 15-20 minuters promenad från museet.

Buss 2 går från Odenplan till Sveaplan och buss 50 från Centralen och Odenplan till Roslagstull (hållplats vid Ingemarsgatan).

Bilburna kör in i Bellevueparken via Roslagsvägen och den allékantade Bellevuevägen som inleds vid Roslagstulls rondell. Ett fåtal parkeringar finns att tillgå direkt utanför museet.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: