Gratis

Samtal/workshop

"Ingen går med i en sekt"

21 maj

Stockholms stadsbibliotek

Det är den kärleksfulla gemenskapen som lockar, den stora känslan av mening, strålkastaren av varmt ljus som sköljer över en. Som sedan plötsligt slocknar, och det blir hårt, det blir kallt, och man måste vara stark. I sitt reportage möter Anna Lindman de vanliga medlemmarna, pastorerna och barnen som växte upp i sekten i Knutby och berättar om den tilltagande radikaliseringen och de rättsliga domarna mot församlingens ledare. ”Sekten” är en omskakande genomlysning av den destruktiva gemenskapens mekanismer och hur denna sorts relationer kan snärja också den starkaste.

Under sin uppväxt i församlingen Livets ord mötte Johan Heltne en tystnadskultur som drevs fram av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. Samma tänkande präglar nu det svenska samhället i stort. Inte minst visar det sig på den litterära scenen. Kärnan där är, menar Heltne, en litteratursyn som uppvärderar moralisk tydlighet och som misstänkliggör moralisk oklarhet. ”Sympati för djävulen” är en berättelse om religiös och politisk makt, känslostumhet och den möjliga eller omöjliga frigörelsen i litteraturen och konsten.

Bibliotekarie Karin Cellton i ett samtal med Anna Lindman och Johan Heltne om sekteristiska mekanismer.

Plats: Om vädrat tillåter är vi på terrassen framför biblioteket, men annars i stadsbibliotekets aula på Odengatan 61 D. 

I samarbete med Fri Tanke.

Det här programmet är en del av Stockholms bokhelg under vilken Stockholms gator fylls av litterära samtal, signeringar och releaser.

Kräver bokning  av plats i förväg. 

När

21 maj kl. 15-16

Pris

Fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbanans gröna linje, station Rådmansgatan.
Buss 50, hållplats Stadsbiblioteket.