Samtal
Föredrag
Idébaren#24: Kultursverige konkar – räcker det med pengaregn?
16 oktober
Kulturhuset Stadsteatern
I årets budget får kulturen 9,3 miljarder kronor – en ökning från förra årets siffra 9,06 miljarder. Däremot minskar anslagen till studieförbunden och filmbranschens stöd ligger kvar på samma nivåer som 2023, trots ökade produktionskostnader och varsel på Filminstitutet, skriver Dagens nyheter.
– Det handlar om att kunna prioritera. Vi ska inte prata om att det hela tiden ska bli mer pengar till kulturen utan mer kultur för pengarna, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Kulturpolitiken har länge varit ett slagfält mellan vänstern och högern. Skiljelinjerna handlar inte bara om kulturbudgetens storlek. En rad värderingsfrågor som statens inblandning, kulturens kommersialisering, vad som anses vara fin- och fulkultur, och förslag om en kulturkanon rör upp känslor. Kanske borde verkshöjd och kvalitet stå i fokus för debatt i högre grad.
Kungliga operan, Nationalmuseum och Vasamuseet – tre stora kulturinstitutioner har de senaste åren kämpat med både sviktande ekonomi och lägre besökarantal. Även museibyggnadernas skick och renoveringsbehov har skakat om branschen. Friteatern Konträr anordnar mecenatkvällar för sin överlevnad och Hamburger Börs lägger ned.
I oktober fyller både kulturpropositionen och Kulturhuset Stadsteatern 50 år. Vad har hänt med Sveriges kulturpolitik sedan dess? Har den fullständigt körts i botten och blivit alldeles för detaljstyrd av staten? Eller är staten snarare för passiv och låter institutionerna förfalla? Sätts det upp för många pjäser som ingen vill se, och finns det för mycket offentlig konst som få uppskattar?
Medverkande
Jenny Lindahl, rådgivare på PA-byrån Kreab, tidigare politiker för Vänsterpartiet.
Karin Pihl, ledarskribent på Expressen.
Calle Nathanson, verksamhetsledare ABF Stockholm, skribent i boken När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten.
Lars Anders Johansson, debattör, journalist, musiker och författare till Att dansa efter maktens pipa om svensk kulturpolitik.
Insläpp och barförsäljning från 18:00. Debatten startar 18:30.
Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!
Hitta till Lilla Studion
Lilla Studion ligger på gatuplan i byggnaden mitt emot glasobelisken. Adress: Sergels torg 3.
Välkomna!
När
16 oktober 18:30-20:30
Pris
100 kr
Bra att veta
Hitta hit
Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.
Annonser: