Samtal

Idébaren#16: Vem ska ange vem? Om samhällets skilda världar

11 oktober

Kulturhuset Stadsteatern

Frågan om anmälningsplikten – eller den så kallade angiverilagen – har startat en intensiv debatt mellan Tidöpartierna och några av Sveriges största yrkesgrupper. Även inom regeringen råder oenighet i frågan. Samtidigt utgör de senaste årens framväxt av skuggsamhällen ett stort problem för Sverige och dess invånare – med utsatthet, lidande, kriminalitet och maktmissbruk som följd.

Hur ska Sverige få bukt med skuggsamhället? Ett av Tidöavtalets migrations- och integrationspolitiska mål är ”att komma till rätta med skuggsamhället”, ett begrepp som används för att beskriva utländska medborgare som lever i Sverige utan rätt till uppehållstillstånd. De utnyttjas ofta på arbetsmarknaden, och lever under svåra förhållanden bortom samhället och rättssystemet.

En av de senaste hett omdebatterade åtgärderna är anmälningsplikten, eller angiverilagen som den kallas av kritiker, som innebär att personal inom offentlig verksamhet, ska kontakta ansvariga myndigheter om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Allt från läkare och lärare till bibliotekarier och socialsekreterare och deras fackförbund protesterar nu högt mot förslaget. Upprop som ”Vi anger inte” har blivit virala.  Även inom riksdag och regering höjs röster om att undanta just skola och sjukvård från anmälningsplikten.

Kan vi vänta oss strejk och arbetsvägran om lagen blir verklighet? Hur ska polisen agera och vilka befogenheter bör de få? Vad händer med de papperslösa när Sveriges politiker riktar strålkastarna mot dem? 

Medverkande

Alice Teodorescu, journalist och kolumnist i Fokus, Smedjan, Dagens nyheter och Affärsvärlden.

Anna Troberg, förbundsordförande för DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor och före detta partiledare för Piratpartiet. 

Fler medverkande tillkommer.

Musik: LADIESLOVE COLLECTIVE. 

Musik och bar från klockan 18.00. Debatten startar 18.30.
 
Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan Timbro och Arena Idé. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!

Hitta till Lilla Studion

Lilla Studion ligger på gatuplan i byggnaden mitt emot glasobelisken. Adress: Sergels torg 3.

När

11 oktober klockan 18:30.

Pris

100 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: