Tillfällig utställning

Iakttagelser – elva svenska smyckeskonstnärer

Pågår till 4 september

Liljevalchs

Smycken är ofta nära och kära objekt. De kan vara fyllda med minnen, väcka habegär och girighet, bäras som hemliga tecken eller förstärka våra roller och identiteter. Historiskt har smycket alltid haft en social funktion och funnits vid människans sida.

Den samtida smyckekonsten är fylld av laddade objekt där smycket som fenomen är i fokus. Hos de elva konstnärerna som presenteras i utställningen finns ett ständigt utforskande av smyckets funktion i relation till människan. Här finns också reflektioner över hur våra erfarenheter och känslor kan gestaltas i smycket.

Utställningens strax över tvåhundra verk bjuder in till både eftertänksamhet, nyfikenhet och humor, där detaljerna ofta blir avgörande för hur vi läser dem. Skalan varierar från det lilla föremålet som går att hålla i en hand till det stora som förhåller sig till rummet utan att vara ett bärbart objekt. En del av konstnärerna för fram materialet och dess berättelse och andra sådant som handlar om själva görandet – vackert sagt handens kunskap.

På detta sätt blir smyckena till materialiserade frågeställningar, eller kanske en sorts pågående anteckning, iakttagelse eller reflektion av vad det innebär att vara människa i vår samtid.

Curator: Sara Borgegård Älgå. Konstnärer: Charlotte Alfort, Tobias Alm, Adam Grinovich, Hanna Hedman, Karin Johansson, Göran Kling, Agnes Larsson, Li Liang, Kajsa Lindberg, Tore Svensson och Mona Wallström.

När

6 maj -4 september
Måndag 11–17, fri entré
Tisdag och torsdag 11–20
Onsdag och fredag–söndag 11–17

Pris

Vuxen 120 kronor, pensionär och student 100 kr. Under 18 år: fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd