Teater

Hur känner du att du är rädd?

Pågår till 30 april

Orionteatern

Hur känner du att du är rädd? är namnet på en av 18 korta pjäser skrivna av ungdomar i Ukraina som under våren 2022 lärt sig grunderna i att skriva dramatik — mitt under pågående krig.

De unga dramatikerna är i åldrarna 15-21 år och kommer från Kyiv, Lviv, Ternopil, Kosiv och Kharkiv. Några har flytt från sina hem för länder som Polen, Rumänien, Österrike, Tyskland, Spanien. Några är kvar.

Under våren 2022 har de haft digitala möten två gånger i veckan för att lära sig skriva pjäser under ledning av dramatikern Laura Cahill. Pjäserna utspelar sig i igenkännbara miljöer och innehåller en slags vardaglighet.

I pjäserna finns sorg, överlevnadshumor och drastiska ögonblicksbilder parade med en absurd känsla av overklighet. Telefonsamtal mellan föräldrar och barn på flykt och drabbande sekunder av ovisshet när människor tränger sig ned i tunnelbanan för att söka skydd. Alla texter är starkt influerade av Rysslands invasion och den plågsamma ovisshet som följt i dess spår, säger Lars Rudolfsson, som regisserar föreställningen.

Pjäserna gestaltas som examensproduktion av 14 avgående skådespelarstudenter från Stockholms konstnärliga högskola, tillsammans med fyra skådespelare från Orionteaterns tidigare ensemble och den ukrainska cellisten Anna Nuzha.

Spelplats blir Orionteaterns lilla scen, som med sina väggar av betong och gammalt trä — med befintliga dörrar, fönster och detaljer, som frammanar bilden av en övergiven gata — får agera bakgrund till ett sceniskt verk, skapat i detta nu av unga människor som mitt i sin vardag drabbats av krigets obönhörliga förstörelse.

I samband med varje föreställning får publiken möta de unga dramatikerna i videoklipp där de presenterar sig själva och sitt arbete.

Hur känner du att du är rädd? är ett samarbete mellan Orionteatern, Actors Lab i Ukraina, Laura J Cahill i New York och Stockholms konstnärliga högskola.

En föreställning i regi av Lars Rudolfsson.

Framförs som examensproduktion av avgående skådespelarstudenter från SKH tillsammans med Orionteaterns tidigare ensemble och cellisten Anna Nuzha.

När

Spelar 20 mars till 30 april 2023.

Pris

Ordinarie – 200 kr
Pensionär/Student – 175 kr
Under 26 – 150 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmaste tunnelbanestation är Skanstull (grön linje). Promenera Ringvägen österut och sväng höger vid Katarina Bangata.

Buss 76 har hållplats snett över gatan från Orionteatern. Hållplatsens namn är Ljusterögatan. Buss 3 stannar vid hörnet Ringvägen/Katarina Bangata cirka 350 meter från teatern, hållplats Gotlandsgatan.