Tillfällig utställning

HUMANITET – konstens kraft i svåra tider

Pågår till 11 september

Sven-Harrys konstmuseum

Vårens utställning på Sven-Harrys konstmuseum ger en drabbande återblick på 1930-talet och fyra av seklets mest folkkära konstnärer: Vera Nilsson, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Albin Amelin.

Utställningens epicentrum är en samling illustrationer som gavs ut 1933 i form av publikationen Humanitet  –  ett varnande upprop ifrån konstnärerna som i bilder som vittnade om fascismens grepp om Europa och det pågående hotet mot demokratin. Genom konstnärernas direkta bildspråk, skarpa iakttagelseförmåga och vilja att göra skillnad, blev deras verk viktiga bidrag till dåtidens offentliga samtal och en uppmaning att ta ställning.

I utställningen visas måleri, skulptur, teckning och grafik av de fyra konstnärerna. Den bjuder på ett kärt återseende av tidlösa verk för en bred publik, och ger nya generationer chansen att upptäcka de klassiska konstnärskapen. Humanitet lyfter fram konstnärernas samtid, ger ett sammanhang för dialog med historien och ett tillfälle att lära oss av dåtidens skarpaste iakttagare.

När

8 april –11 september

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sven-Harrys konstmuseum ligger i Vasaparken, en centralpunkt i Vasastan som du lätt kommer till med: tunnelbana till S:t Eriksplan/Odenplan, buss 2, 3, 4 och 6 till S:t Eriksplan/Odenplan, pendeltåg till Odenplan eller flygbuss från Arlanda till S:t Eriksplan