Tillfällig utställning

Helen Broms Sandberg

Pågår till 13 november

Liljevalchs

Hösten 2022 visar Helen Broms Sandberg verket The Seven Works of Mercy i filmrummet i Liljevalchs+.

The Seven Works of Mercy är en videoinstallation inspirerad av Caravaggios altartavla med samma titel från 1607 i Pio Monte della Misericordia i Neapel.

Helen Broms Sandbergs videoverk består av två delar, dels en dokumentation av en performance inspelad i Basilica San Pietro i Tuscania, dels en videoinstallation innefattande sju skärmar.

I dokumentationen från kyrkan har uppspända målardukar placerats ut, på vilka ett antal performers tolkar de olika handlingarna; vissa rör sig i geometriska mönster medan andra är fast i dukarnas uppskurna former.

Samtidigt visas närbilder av varje scen i loop på sju synkroniserade skärmar, där de tomma målardukarna utgör ”rummet” för en slags tableaux vivants.

Skådespelarna rör sig genom eller framför de uppskurna dukarnas ytor i långsamma, upprepade och kontrasterande rörelser där de insnärjda i varandra eller fast i dukens yta är begränsade att slutföra sina handlingar.

Helen Broms Sandberg har sedan 90-talet arbetat främst med videoinstallationer men även med fotografi, måleri, skulptur och text där hon ställer frågor kring identitet, det privata och kollektiva minnet.

Hennes verk kännetecknas av ett icke-linjärt och poetiskt sätt att berätta historier inspirerade av teater, tidig film, litteratur, legender och ritualer och som rör sig i gränslandet mellan olika tillstånd, mellan tid och rum, liv och död, verklighet och fiktion.

 

När

Måndag 11–17, tisdag 11–20, onsdag 11–17, torsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Pris

Vuxen 120 kronor, pensionär och student 100 kr, gratis under 18 år. Fri entré för alla på måndagar.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd