Tillfällig utställning

Hans Gedda – Nära Ögat

Pågår till 22 januari 2023

Fotografiska

Hans Gedda simmar aldrig medströms. Den internationellt erkända fotografen från Flen är berömd för sina unika porträtt – Astrid Lindgren, Tove Jansson, Andy Warhol och Nelson Mandela är bara några av dem som har stått framför hans kamera. I höst är han aktuell med utställningen Nära ögat som öppnar på Fotografiska 26 augusti, där de välkända porträtten varvas med hans privata och mer sällan visade fotografier.

Hans Gedda fick sin första kamera som 12-åring, och visste omedelbart att det var fotograf han skulle bli. Att ungefär samtidigt få skolläkarens besked om att han var färgblind var inget som stoppade honom. 

Idag är han inte bara en av Sveriges främsta fotografer, utan även internationellt berömd för sina porträtt på Andy Warhol år 1976 och på frihetskämpen Nelson Mandela år 1990. 

Bara några veckor efter fotografens 80-årsdag öppnar den nya utställningen Nära ögat på Fotografiska med över 200 bilder från hans livslånga karriär. Det är intima och avskalade porträtt på några av våra mest kända svenskar, som Astrid Lindgren, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Lena Nyman, Jonas Gardell, drottning Silvia och många fler. 

Läs mer här

När

26 augusti-22 januari

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen