Festival

Gretchen Parlato

15 oktober

Stockholms Jazz Festival – Musikaliska Kvarteret

Född in i San Franciscos Valley-kultur med två musikerföräldrar mötte amerikanska jazzsångerskan Gretchen Parlato tidigt bossanovan. Stan Getz och João Gilberto’s klassiska Getz/Gilberto med Carlos Jobim och sångerskan Astrud Gilberto en tidig referens för Parlato som burit med sig den känslan in i sin egen ljudvärld.

Har ni ännu inte mött Parlatos musik kan man beskriva henne som ett lyckligt möte mellan Astrud Gilberto och Ricki Lee Jones. Nära, med ett fantastiskt sväng och med den melodiska och  improvisatoriska lätthet som är essentiell för den brasilianska musiken från Jobim till Gilberto.

Gretchen Parlato har fem studioalbum och ett livealbum i eget namn, där den senaste, Flor från 2021, Grammy-nominerades i kategorin Best Jazz Vocal Album. Förutom under eget flagg har hon skivsamarbeten med Esmeralda Spalding, Kenny Barron, Marcus Miller och Becca Stevens för att nämna några.

Bossanovan och den klassiska musiken återkommer ständigt Parlatos musik. Inte minst på senaste.plattan där hon också tolkar David Bowies No Plan och Anita Bakers Sweet Love. Bossan har hängt med sedan skivdebuten 2005 där Parlato med elegans flyttade Wayne Shorters Juju och Footprints till den södra hemisfärens bossanovakvarter.

Till Musikaliska Kvarteret kommer Gretchen Parlato med sin egen kvartett.

Lineup:
Gretchen Parlato – sång
Gerald Clayton – piano & keys
Luques Curtis – bas
Jonathan Barber – trummor

Konserten är den del av Stockholm Jazz Festival som pågår mellan 14-23 oktober på olika scener i Stockholm. 

När

15 oktober kl. 20

Pris

420 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Östermalmstorg

Stockholms Jazz Festival – Musikaliska Kvarteret