Klassiskt

Festival

Gränslandet – symfonisk fest 2024

23–24 augusti

Trädgården & Under bron

Välkomna till Gränslandet – symfonisk fest när vi för åttonde året i rad öppnar upp portarna till Trädgården! I år är vi redo att skapa en oöverträffad konsertupplevelse när SYMFONIORKESTERN, under ledning av Christian Karlsen, framför klassiska mästerverk i Trädgårdens magiska klubbmiljö.

I år låter vi oss inspireras av Paris – ljusets, kreativitetens och frihetens stad – en plats som inspirerat tonsättare, konstnärer och människor i århundraden. I hjärtat av årets program finner vi Ludwig van Beethovens symfoni nr 3 “Eroica”. Inte bara ett av hans mest kända, utan hans kanske mest revolutionerande verk. Influerad av franska revolutionens ideal hade han ursprungligen tänkt att hylla Napoleon med symfonin. Men när Bonaparte utnämde sig till kejsare blev Beethoven rasande och strök hans namn.

En symfonisk fest skulle självklart inte vara komplett utan virtuosa solister. David Huang återvänder till festivalen efter tre år som pianosolist i Ravels spektakulära Pianokonsert i G, medan gitarristen Jacob Kellermann tar sig an ett av klassiska musikens mest ikoniska och mytomspunna verk, Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez”.

Där möter vi Paris i symbios med Spanien, där landet blir symbolen och frikortet in i det exotiska, erotiska och mystiska. Brännande musikalisk hetta och passion som exploderar i Manuel de Fallas El Amor Brujo med mezzosopranen Carina Vinke i huvudrollen.

Carinas mustiga altstämma får vi också höra i musik av geniet och underbarnet Lili Boulangers Quatre Chants. Sånger som hon skrev bara några år innan hon tragiskt gick bort som 24-åring och på Gränslandet kommer höras för första gången med orkester.

100 år senare blir Grammy-nominerade Anna Clyne inpireras av samma Paris i sin suggestiva och drömlika komposition The Midnight Hour.

Självklart återvänder Robert Fux som festivalens master-of-cermony och traditionsenligt har Gränslandet – symfonisk fest under varje festival bjudit in popartister att få dela scen med SYMFONIORKESTERN under en kväll. Detta år kommer inte att bli något undantag! Årets artister är i nuläget hemliga och kommer att presenteras längre fram.

När

23-24 augusti

Pris

Dagspass 300 kr
2-dagarspass 450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-bana: Skanstull

Spana in Welmas olika guider

Annonser: