Tillfällig utställning

Giorgio Vasaris teckningar

Pågår till 8 januari 2023

Nationalmuseum

Nationalmuseum stora utställning hösten 2022 är ett samarbete med Louvren i Paris och handlar om Giorgio Vasaris legendariska samling teckningar av italienska konstnärer från 1300-talet till det sena 1500-talet. Är det säkert att alla teckningarna verkligen tillhört Vasari? Följ med på en vetenskaplig upptäcktsfärd som resulterat i en omvärdering av två betydande teckningssamlingar.

Som en av de mest framträdande kulturpersonligheterna i renässansens Italien var Giorgio Vasari känd som konstnär och arkitekt, men framför allt som författare till boken Berömda renässanskonstnärers liv (1550) som räknas som själva grunden till den moderna konsthistorieskrivningen. Lika berömd var Vasaris stora samling teckningar av italienska konstnärer från 1300-talet till det sena 1500-talet – det var den första samlingen som var uppbyggd enligt historiska principer.

I utställningen visas runt 100 verk av italienska konstnärer såsom Sandro Botticelli, Rafael, Parmigianino och Sofonisba Anguissola,. Verk från Nationalmuseums och Louvrens världsledande teckningssamlingar kompletteras med ett större antal inlån från museer som British Museum och Victoria and Albert Museum.

När

6 oktober–8 januari

Pris

100-170 kr (priset inkluderar även entré till utställningen Christer Strömholm – porträtt i Paris)

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Kungsträdgården, T-centralen, Östermalmstorg
Bussar: Närmaste hållplatser Nationalmuseum, Kungsträdgården, Karl XII:s torg, Nybroplan.