Teater

Gasljus

30 mar–29 maj

Kulturhuset Stadsteatern

”Gasljus” är en thriller av den brittiske dramatikern Patrick Hamilton. Berättelsen handlar om Bella som långsamt bryts ner av sin make bakom hemmets stängda dörrar. Pjäsen gav upphov till begreppet ”Gaslighting”, en form av psykisk misshandel som går ut på att manipulera en människas verklighetsuppfattning.

Gasljus hade urpremiär i London 1938 och blev en omedelbar succé och är en av de föreställningar som haft längst spelperiod i Broadways historia. 

Bella känner sig inte trygg i huset där hon bor. Hon hör fotsteg från övervåningen och ljuset går upp och ner fast hon tror sig vara ensam. I takt med att mörkret faller växer Bellas oro. När hon ikväll får ett oväntat besök tvingas hon ställa sig den smärtsamma frågan om hur väl hon egentligen känner mannen hon är gift med.

I rollen som Bella ser vi Helena af Sandeberg som är tillbaka på Stadsteatern. Här har vi genom åren bland annat sett Helena i uppsättningar som Hedda Gabler, Tre systrar och Petra von Kants bittra tårar. I ensemblen finns även Henrik Norlén, Bahador Foladi och Eva Rexed. För regi står Melody Parker, som med Gasljus gör sin Stadsteater-debut.

När

30 mars-29 maj

Pris

150-325 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Föreställningen spelas på Kulturhuset Stadsteaterns Lilla scenen