Teater

Galileis liv

Året är 1609. Nyligen brändes en man till döds i Rom för att ha påstått att jorden kretsar kring solen. Nu har Galilei, tack vare sin nya kikare, bevis för att påståendet stämmer. Att det alla framstående vetenskapsmän och kyrkan påstår är falskt! Jorden – och människan – är inte världens centrum. Nu måste han få världen att lyssna, utan att själv bli straffad.

Staffan Göthe spelar vetenskapsmannen Galilei i denna pjäs om vetenskap och alternativa sanningar. Det handlar också om Galileis personliga resa, om vetenskapens förutsättningar, resurser och politik.

Staffan Göthe är skådespelare och dramatiker med en lång och gedigen teaterkarriär. På Dramaten har han medverkat i nästan 20 uppsättningar. Han har också gjort en lång rad tv- och filmroller, nyligen blev han uppmärksammad för sin roll i tv-serien En kunglig affär.

Bertolt Brecht (1898-1957) skrev Galileis liv i Danmark 1938, när han var i landsflykt från nazisterna. Brecht är en av den moderna teaterns mest inflytelserika författare, med sina idéer om politisk teater och distanseringseffekter.

Regisserar gör Carolina Frände, som tidigare på Dramaten regisserat bland annat Performance Lecture: Om sanning med Åsa Wikforss. Carolina Frände var konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen under tio år och är senast aktuell med den kritikerhyllade uppsättningen av Lehmantrilogin på Kulturhuset Stadsteatern. Hon har regisserat ett 70-tal produktioner på teatrar runt om i Sverige och 2012 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

När

12 oktober-30 november

Pris

Vuxna 370 kr, under 26 år 150 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss:
Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn:
Spårvagn nr 7