Tillfällig utställning

Frida Kahlo – Her Photos

Pågår till 1 oktober

Kulturhuset Stadsteatern

Den världsberömda mexikanska konstnären Frida Kahlo levde ett turbulent och händelserikt liv. Nu visas delar av hennes privata fotosamling upp i utställningen Frida Kahlo – Her Photos på Kulturhuset Stadsteatern. Ta del av 241 fotografier som representerar olika episoder ur hennes spektakulära liv, format av en spårvagnsolycka, kärleksrelationer, konst och politik.

Fotografi spelade en viktig roll i Frida Kahlos liv. Både hennes pappa och farfar var fotografer och hon själv var passionerat intresserad av konstformen. Under sitt liv samlade hon på bland annat fotografier av familj och vänner, porträtt av henne själv och även fotografier som hon bearbetat genom att t.ex. måla på dem eller lämna läppstiftsavtryck på dem. Samlingen speglar konstnärens smärtfyllda och turbulenta privatliv.

Trots att fotografi var viktigt för Frida Kahlo förblev större delen av samlingen dold för allmänheten under flera årtionden. När hon dog 1954 donerade maken Diego Rivera hennes bostad, känd som ”La Casa Azul”, det blå huset, till mexikanerna för att skapa ett museum över Frida Kahlos liv och verk. Det blev starten till det som i dag är Frida Kahlo Museum, ett av världens mest populära museer.

Samlingen gömdes i badrummet
Även om Diego donerade många av Frida Kahlos verk och föremål till museet bad han om att en del skulle skyddas från nyfikna ögon. Detta privata arkiv, med mer än sextusen fotografier, några teckningar, brev, läkemedel och klädesplagg, förblev inlåst under fem långa årtionden. För att skydda dyrgriparna valdes ett av badrummen i La Casa Azul, vilket därmed kom att få en nästan mytisk aura.

Först 2003 öppnades det gömda arkivet och ett urval av de återfunna fotografierna omvandlades till den här utställningen som är kurerad av Pablo Ortiz Monasterio, en etablerad mexikansk fotograf och historiker. Utställningen Frida Kahlo – Her Photos visar 241 opublicerade fotografier som representerar olika perioder ur hennes liv, men också olika personer som hon tyckte om. Utställningen visades för första gången i Mexico City 2009. Därefter har den lockat nästan en miljon besökare i 20 städer världen över. Nu har turen äntligen kommit till Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern!

Utställningens sex teman
Utställningen är indelad i sex teman som gemensamt bildar ett porträtt av konstnärens händelserika liv: Ursprunget (Los Orígenes), Det blå huset (La Casa Azul), Politiken, Revolutionerna och Diego, (La Política, Las Revoluciones y Diego), Den trasiga kroppen (El Cuerpo Roto), Kärlekarna (Los Amores) och Fotografi (La Fotografía).

Fotografierna har ett starkt historiskt och konstnärligt värde – några av dem togs av kända fotografer, vänner till Frida Kahlo, till exempel Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti, Pierre Verger och Lola och Manuel Álvarez Bravo.

När

4 maj-1 oktober

Pris

Ordinarie pris 150 kr, pensionär/student 120 kr, under 20 år gratis

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: