Samtal

Författarsamtal: Hanya Yanagihara

10 juni

Kulturhuset Stadsteatern

Efter världssuccén med ”Ett litet liv” kommer Hanya Yanagihara med en ny efterlängtad roman. ”Mot paradiset” spänner över tre århundraden och ger oss tre olika versioner av den amerikanska historien. På Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarscen samtalar hon med Harald Hultqvist.

Hanya Yanagihara, född 1975, är journalist och författare. Hon är bosatt i New York där hon vid sidan av sitt författarskap är redaktör för New York Times Style Magazine. Mot paradiset som är Yanagiharas tredje roman ges ut på svenska under våren 2022 i översättning av Niclas Nilsson.  

I den första delen av Mot paradiset är året 1893 och New York är en del av de ”Fria staterna”, där människor ska kunna leva med vem de vill, hur de vill. Men när en skör ättling till en framstående familj dras till en charmig, obemedlad musiker – då möter han motstånd. Den andra delen börjar på ett AIDS-härjat Manhattan 1993, där en ung hawaiiansk man lever tillsammans med sin mycket äldre och rikare partner, men hemlighåller sin svåra barndom och sin familjehistoria. I den tredje delen är året 2093. I en totalitär värld som plågas av sjukdomar, försöker en berömd forskares barnbarn lösa gåtan med sin makes försvinnanden.

Dessa tre sektioner vävs samman till en helhet, där återkommande motiv och teman fördjupar och speglar varandra: det handlar om kärlek och makt, sjukdom och privilegier. Men också om längtan att finna sin plats i ett jordiskt paradis, och den gradvisa insikten att ett sådant inte existerar. Precis som Ett litet liv är Mot paradiset en gränsöverskridande berättelse, präglad av Yanagiharas exakta gehör för människans emotionella utsatthet; vår vilja att till varje pris skydda våra älskade – partners, barn, vänner, familj, till och med våra landsmän – och den smärta som uppstår när vi inte kan det.

Harald Hultqvist
Harald Hultqvist är antikvariatsbokhandlare, författare och verksam som moderator och fri skribent. Han har tidigare samtalat med bland andra Masha Gessen och duon Roland Paulsen och Jonna Bornemark på Internationell författarscen.

När

10 juni kl. 19

Pris

120 kr – 150 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Samtalet sker i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern