Samtal/workshop

Författarsamtal: Abdellah Taïa

19 maj

Kulturhuset Stadsteatern

Den marockanske författaren Abdellah Taïa är aktuell med romanen ”Det långsamma livet”, som blev nominerad till såväl Prix Goncourt som Prix Renaudot 2019. Det är en storslagen berättelse om uppbrott, ensamhet och drömmar.

I möte med Lisa Ekdahl.

Abdellah Taïa, född 1973 i Rabat, är sedan 1999 bosatt i Paris. Han introducerades för den svenska publiken 2012 med den hyllade självbiografiska romanen Ett arabiskt vemod. För sin roman Kungens dag belönades Taïa 2010 med det prestigefulla Prix de Flore. Abdellah Taïa är också verksam som filmregissör.

I Det långsamma livet (Elisabeth Grate Bokförlag), i översättning av Håkan Lindquist & Davy Prieur, möter läsaren den 40-åriga marockanen Mounir, som efter terrorattentaten i Frankrike 2015 befinner sig i en trängd situation. Han har nyligen flyttat in i en lägenhet i centrala Paris, där han blir vän med den fattiga och sjuka äldre kvinnan Madame Marty som bor i en minimal etta på våningen ovanför. Vänskapen dem emellan, republikens utstötta, fördjupas fram till den dag då allt urartar. Efter ännu en sömnlös natt med Madame Martys steg ekande i huvudet är Mounirs nerver på helspänn. Han vrålar ut sin desperation inför henne, som skrämd av hans hotelser ringer polisen. Antoine, polismannen som förhör Mounir, misstänker honom för att ha samröre med jihadister. Men existerar verkligen Antoine? Var går egentligen gränsen mellan fantasi och verklighet?

Det långsamma livet är en mycket skickligt berättad, psykologiskt gäckande historia om utanförskap.

Lisa Ekdahl
Sångerskan och låtskrivaren Lisa Ekdahl, född 1971, debuterade 1994 med försäljningssuccén Lisa Ekdahl som belönades med tre Grammisar och Rockbjörnen. Hon har gett ut ett stort antal album, i olika konstellationer, där hon rör sig mellan jazz, visor och pop. Lisa Ekdahl är internationellt hyllad, och har haft stor framgång i synnerhet i Frankrike där hon bland annat har framträtt på Olympia i Paris.

När

19 maj kl. 18

Pris

95 kr – 110 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Samtalet sker i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern