Föredrag

Slott

Föredrag på Gripsholm: Karl XIV Johan – den ofrivillige gripsholmaren

Redan som kronprins förde Jean Bernadotte med sig en förändringens vind – för att inte säga storm – genom ett stagnerat, demoraliserat och militärt hotat rike. För Karl Johan var Gripsholm en symbol och en plågsam påminnelse om gustavianerna.

De svenska makthavare som såg till att Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) blev vald till tronföljare fick sig en rejäl kalldusch: ingenting av vad de väntat sig av Napoleons tidigare marskalk blev verklighet. Han hade en skarp blick för de snabba politiska och militära förändringarna och stod helt självständig gentemot de ingrodda svenska föreställningarna om sakernas tillstånd som begränsat och hämmat den dittillsvarande svenska utrikespolitiken.

För Karl Johan var Gripsholm en symbol och en plågsam påminnelse om gustavianerna, om den störtade ätten Holstein-Gottorp som ingalunda var uträknad, och vars återkomst han hela sitt liv fruktade. Gripsholm skulle bli ”de svenska minnenas Pantheon” (minnenas helgedom). Med sina vasaminnen och minnen från Stormaktstid och Gustav III:s tid, tillhörde Gripsholm det förflutna. Ärorikt ja, men ohjälpligt passserat.

När

28 april 19.00

Pris

150 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Bil: Från Stockholm (ca 60 minuter). Kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt E20 mot Göteborg. Efter ca 3 mil svänger du av på avfart 139 mot Mariefred.
Tåg: SJ-tåg från Stockholm C mot Eskilstuna/Arboga. Avstigning i Läggesta. Buss eller museijärnväg (sommartid) till Mariefred/Gripsholms slott.
Museijärnvägen: http://www.oslj.nu
Ångbåt: S/S Mariefred kör Stockholm – Mariefred under sommaren. http://www.mariefred.info/

Spana in Welmas olika guider

Annonser: