Entré till Röda Korsets fältsjukhus i Busan

Föredrag

Föredrag och samtal: Det svenska fältsjukhuset i Koreakriget

23 april

Östasiatiska museet

Koreakriget inleddes 25 juni 1950 med att Nordkorea överraskande anföll sin sydliga granne Sydkorea. Ett vapenstillestånd undertecknades den 27 juli 1953. Man räknar med att ca 3 miljoner människor fick sätta livet till, de flesta civila, som dog av umbäranden, svält och sjukdomar. Sverige hörsammade FN:s vädjan att bistå Sydkorea och skickade ett fältsjukhus, organiserat av Röda Korset.

Den 23 september 1950 steg den svenska personalen iland på sydkoreansk mark i Busan. Redan två dagar senare mottog man sina första patienter, 68 amerikanska soldater. Därmed var den första icke-amerikanska sjukvårdsenheten under Koreakriget i drift. Sjukhuset kom också tidigt att behandla Nordkoreanska krigsfångar. Efterhand påbörjades även vård av Sydkoreanska civila.

För många utanför Korea kallas Koreakriget för ”det glömda kriget”.
Att Sverige deltog med ett fältsjukhus har även i Sverige hos många fallit i glömska – men naturligtvis inte för de veteraner som deltog, och som fortfarande kan berätta om sina minnen. Deras upplevelser har dokumenterats i en minnesbok, rikligt illustrerad med veteranernas unika bilder.

Denna Sveriges största humanitära insats genom tiderna och minnesboken presenteras av Katarina Eriksson, Gabriel Jonsson och Lars Frisk, samtliga från Koreanska sällskapet i Sverige och författare till minnesboken. 

Veteraner som deltog på plats 1950 kommer att vara närvarande under evenemanget.

 

ÅRSKORT
Årskort kostar 250 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

När

17.30-18.30

Pris

Ingår i årskort och dagbiljett. Dagbiljett köpes på plats i receptionen. Utan avgift för alla under 19 år.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården
Buss 65 från Centralen .

Spana in Welmas olika guider

Annonser: