Film

För evigheten – Filminstitutets filmsamlingar

21 aug–10 dec

Cinemateket

Cinematekets uppdrag är att kuratera Filminstitutets filmsamlingar. Under denna återkommande rubrik uppmärksammar vi samlingarna, som är tänkta att bevara det kollektiva minne den rörliga bildens historia utgör – för evigheten.

Film och rörlig bild är på en och samma gång en konstform, en industriell marknadsvara och historiska dokument över ett samhälle i förvandling. Få uttryckssätt har kommit att prägla mänskligt liv och tänkande så mycket som film under de senaste 125 åren.

När Filmhistoriska samlingarna fördes över till Filminstitutet 1964 fanns drygt 600 filmer i samlingarna. I dag finns material till cirka 31 000 filmer bevarade. Ambitionen med den återkommande programpunkten ”För evigheten” är att med tio visningar per termin lyfta fram det rika och i flera fall unika filmarv som finns i Filminstitutets arkivsamlingar, och genom att programsätta såväl guldkorn som dolda skatter spegla samlingarnas bredd, och ge en så mångfacetterad bild av filmarkivets uppkomst och utveckling som möjligt.

Denna säsong så visas bland annat Den stora illusionen, Avskedet och Segerns sötma. Läs hela programmet här!

När

21 augusti till 10 december

Pris

100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan
Buss: 72, 76, 1 eller 4