Temadag & högtid

Fira Nationaldagen på Gripsholms slott

På Gripsholms slott – med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid – uppmärksammas vasajubileet 2023.

På nationaldagen 6 juni är det premiär för jubileumårets temavisning för barn:
Fem prinsessor är fler än fyra prinsar.
Kung Gustav Vasa och drottning Margareta Leijonhufvud hade nio barn, fem prinsessor och fyra prinsar. Vi får höra om barnens liv på slottet för nästan femhundra år sedan.
Familjevisningen ges kl. 11.00 och kl. 13.00.

Vi inbjuder även till en vasavisning för vuxna kl. 11.00, och slottsvisningar kl. 12.00 och 14.00 på svenska och kl. 15.00 på engelska.

Biljetter till visningarna köps på plats, 30 kr utöver entrébiljett. Entrébiljett köps på plats eller på webben.

Slottet är öppet för egen rundvandring kl. 10.00–16.00, och förutom vasamiljöerna hör Gustav III:s teater och statens porträttsamling till höjdpunkterna. Under den egna rundvandringen, finns en bildjakt med vasatema för barnen att utföra på egen hand.

Kvällen avslutas med en dramatisk föreställning av Romeo & Julia Kören, som ger en renässanskonsert i Rikssalen på Gripsholms slott! Biljetter till konserten förköps här på webbplatsen.

Det är även vasatema i slottsparken! Med parkappen ’Kungliga promenader’, som laddas ned gratis, finns en Vasapromenad till Gripsholms slottspark. Parken är öppen dygnet runt.

När

Tisdag 6 juni kl. 10.00-16.00

Pris

Biljetter till visningar köps på plats: 30 kr
Entrébiljett: 75-150 kr. Barn under 7 år fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Bil: Från Stockholm (ca 60 minuter). Kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt E20 mot Göteborg. Efter ca 3 mil svänger du av på avfart 139 mot Mariefred.
Tåg: SJ-tåg från Stockholm C mot Eskilstuna/Arboga. Avstigning i Läggesta. Buss eller museijärnväg (sommartid) till Mariefred/Gripsholms slott.
Museijärnvägen: http://www.oslj.nu
Ångbåt: S/S Mariefred kör Stockholm – Mariefred under sommaren. http://www.mariefred.info/