Samtal

Fackscenen: Marc David Baer om Osmanska riket

25 oktober

Kulturhuset Stadsteatern

Den 29 oktober firar Turkiet 100 år som självständig nation. I Marc David Baers bok “Osmanska riket” skildras det dåvarande världsimperiets hisnande historia, med experiment med tolerans och sekularism, som till slut övergick i exkludering och folkmord. Ur spillrorna av den fallna jätten reste sig sedan staten Turkiet år 1923. På Fackscenen samtalar Baer med Bitte Hammargren.

Osmanska riket har ofta framställts som den islamiska motsatsen till det kristna Europa. Men i detta nya standardverk presenteras en annan bild – en bild av ett rike som sammansmälte väst och öst, ett mångetniskt, mångspråkigt och mångreligiöst rike. De osmanska härskarna själva betraktade sig som de gamla romerska kejsarnas arvtagare.

Från nomadhövdingar till världsimperium – här skildras hela den häpnadsväckande historien från 1200-talet till 1923.  Hur riket bildades ur turkiska, mongoliska, islamiska och bysantinska sammanhang och kom att påverka såväl Europa som världen. 

Moderator är Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Samtalet arrangeras i samarbete med Natur & Kultur.

Samtalet hålls på engelska.

Om författaren
Marc David Baer är professor i internationell historia vid London School of Economics and Political Science och en av världens främsta kännare av Osmanska riket.

Om Fackscenen
På Fackscenen välkomnar vi både aktuella svenska och internationella författare som skriver facklitteratur inom områdena humaniora, kultur, samhälle och politik. Du hittar hela höstens program här.

När

25 oktober klockan 19:00

Pris

100 kronor

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sergels Torg Norrmalm, 111 57 Stockholm

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: