Samtal

Fackscenen: Jelena Kostiutjenko om Mitt älskade land

10 oktober

Kulturhuset Stadsteatern

I Mitt älskade land beskriver Jelena Kostiutjenko, grävande journalist och hbtq+-aktivist, de ryska livsvillkoren långt bortom Moskva, och om landets väg till invasionen av Ukraina. I boken skildras det ryska samhällets väg till fascismen, där de första offren var de egna medborgarna, långt före annekteringar, invasioner och krig. 

Så här beskriver nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevi, boken:

Vill du veta var Putin kommer ifrån? Vad det ryska folket är i dag? Varför det gör så här? Läs den här boken. I årtionden har författaren fört dagbok över sitt folks själ, bevarat, älskat och avskytt den. Forskare säger att det inte finns någon plats i kroppen där själen bor. Så var bor den? Författaren går in i hus och skolor, sitter med vid bröllop och högtider, frågar om kärlek och hat, om barn och föräldrar, och vi ser hur ett monster växer fram, hur det lämnar sina djuriska spår i Kiev, Butja, Irpin, hur det får hela världen att frukta framtiden. 

I mars 2022 korsade Kostiutjenko gränsen till Ukraina för att bevaka kriget från den ukrainska sidan och visa ryssarna vilka brott som Putinregimen begår i deras namn. Hennes reportageresor fick ett abrupt avslut när hon mottog dödshot. Till slut tvingades hon resa till Berlin där hon kort inpå drabbades av svåra symptom. Efter flera veckor konstaterar läkarna att hon blivit förgiftad. 

Samtalet arrangeras i samarbete med Ersatz.

Om Fackscenen
På Fackscenen välkomnar vi både aktuella svenska och internationella författare som skriver facklitteratur inom områdena humaniora, kultur, samhälle och politik. Du hittar hela höstens program här.

När

10 oktober klockan 17:30

Pris

100 kronor.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sergels Torg Norrmalm, 111 57 Stockholm

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: