Konstverket Untitled (Carrier) av Jone Kvie kommer att visas i utställningen om evigt liv.

Tillfällig utställning

Evigt liv – Nobelprismuseet gästar Liljevalchs

1 okt–29 jan 2023

Liljevalchs

Den 1 oktober 2022 gästar Nobelprismuseet Liljevalchs med utställningen Evigt liv. Utställningen, som förenar vetenskap, konst och kulturhistoria, visar på olika förhållningssätt till evigheten, belyser vår tids ödesavgörande frågor och skänker hopp inför framtiden.

Kan vi överlista döden? Frågan har ställts så länge människan har vandrat på jorden. Forskning i vår tid visar dock att frågan om evigt liv inte enbart bör betraktas utifrån en religiös och filosofisk frågeställning – utan även som en biologisk möjlighet.

Men samtidigt som vi människor utvecklar allt fler avancerade tekniker för att leva längre har vi för första gången i historien möjlighet att själva släcka allt liv på jorden. Inte enbart kärnvapen utgör hot. Vår livsstil förstör klimatet och minskar dag för dag förutsättningarna för framtida liv.

Utställningen Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa. I dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en viktig roll.

I utställningssalarna lyfts olika frågeställningar fram. Besökarna utmanas att fundera kring vad som händer när vi blir äldre och om det går att stoppa åldrandet. Hur våra liv och samhällen påverkas av AI-teknik. Om det kan finnas ett liv efter detta eller om parallella världar existerar. I en av salarna görs en djupdykning i varför vissa människor sätter sina egna liv på spel för ett högre syfte. I ett annat av rummen på Liljevalchs kommer besökarna att kunna slå sig ner vid några Nobelpristagares skrivbord för att lära sig mer om deras arbetsprocesser och kreativitet. 

Följande konstnärer deltar med verk i utställningen
Anna Dumitriu, Andrea Galvani, Ann Lislegaard, Britta Marakatt-Labba, Christian Partos, Dana Sederowsky, Éva Mag, Fredrik Paulsen, Jone Kvie, Julian Charrière, Laura Splan, Mark Dion, Mats Hjelm, Moa Israelsson, Niki Lindroth von Bahr, Petra Lindholm, Rineke Dijkstra, Sam Taylor-Johnson, Ulla Wiggen, William Kentridge, Ylva Carlgren och ett gemensamt verk av John Wynne och Tim Wainwright.

När

Måndag 11–17, tisdag 11–20, onsdag 11–17, torsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Pris

Ordinarie/vuxna 120 kr, pensionär/student 100 kr. Under 18 år fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd