Teater

Europeana

2 sep–29 dec

Dramaten

Ett storhetsvansinnigt försök att i en enda teaterföreställning omfatta hela Europas 1900-tal. Startpunkten är den tjeckiske författaren Patrik Ouředníks bok Europeana från 2001 som på endast 100 sidor försöker sig på just detta. En hypnotisk text som kastar sig i maniskt tempo mellan de stora historiska skeendena och de banala mellanmänskliga detaljerna. Från skyttegravar till välfyllda kylskåp, från psykoanalys till telefonsex, från betalda semestrar till koncentrationslägren till introducerandet av barbiedockan. En text liksom skriven av en historieprofessor på speed, ett storögt barn eller en utomjording som ramlat ner på jorden och ska försöka förstå och summera hela seklet på kontinenten.

Mattias Andersson låter en grupp unga skådespelare, som knappt var födda på 1900-talet, möta äldre skådespelare i en rytmisk, musikalisk, bilddriven uppsättning. Vad var det som hände egentligen? Och har vi lärt oss något av misstagen i det förflutna?

Är historien en evig cyklisk rörelse av uppbyggnad över till förstörelse till uppbyggnad och förstörelse på nytt? Eller finns det tecken i historien som pekar på andra, alternativa sätt, att leva? Och vem och vad är egentligen Europa?

Mattias Andersson är regissör, dramatiker och teaterchef på Dramaten. Han har satt upp en rad pjäser på Dramaten, senast Den yttersta minuten och Nordic Crime.

När

Premiär 2 september
Spelas t.o.m. 29 december

Pris

150-495 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss: Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn: Spårvagn nr 7

Annonser: