Teater

En grav för två: Antigone i Kolonos

En familj på flykt där sönerna är på väg att slå ihjäl varandra. Alla i familjen är skingrade för vinden, mamman har redan gett sig av in i döden för egen hand. I deras gamla land var pappan kung, nu är han ingen, nu är han en misstänkt brottsling och en anonym gammal tiggare som irrar omkring utanför Aten med sin dotter som försöker hitta en sista plats för honom att vistas på. Hans namn är Oidipus by the way.

Många år senare kommer dottern att dyka upp utanför i Thebe inför ännu konung och bli vår tids Antigone. Men ännu är hon och hennes pappa i den brännande solen någonstans i ingenmanslandet mellan Aten och resten av världen.  Det här är bara ett litet uppehåll på vägen till evigheten.

Sara Stridsberg har skrivit En grav för två: Antigone i Kolonos som får sin urpremiär på Teater Galeasen. Det är ett tätt kammarspel på gående fot om spåren av familjen i det egna jaget, om ansvar och arv, om gemensamma minnen och allt som kommer upp till ytan när man anar att samtalen är räknade. Stridsbergs pjäs är en betraktelse och en uppgörelse, både nutida och evig i sitt utforskande av längtan och plikt, av det flyktiga livet och den aldrig upphörande evigheten.

Av Sara Stridsberg
Regi Natalie Ringler
Med  Lina Englund, Johan Rabaeus och Maja Rung

När

4-28 mars

Pris

150-380 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 65, kliv av vid hållplatsen Östasiatiska Museet och gå ca 300 m, mot vattnet och till höger upp för backen. Tunnelbanans blå linje till Kungsträdgården, därefter ca 10 min promenad. Tunnelbanas röda linje till Östermalmstorg, därefter ca 15 min promenad.

Annonser: