Tillfällig utställning

Ditch Dance av Sara-Vide Ericson

Pågår till 7 augusti

Kulturhuset Stadsteatern

Sara-Vide Ericson har etablerat sig som en tongivande konstnär i sin generation med utställningar i Sverige och internationellt. Hennes storslagna målningar skildrar ofta landskap tillsammans med upplevda, fiktiva och känslomässiga berättelser som hon själv iscensätter. Våren 2022 visas Sara-Vide Ericsons verk på Kulturhuset Stadsteatern i utställningen ”Ditch Dance”.

Sara-Vide Ericson använder ofta sig själv som karaktär i målningen och utgår ifrån sin egen omgivning, sin hemort i Hälsingland. Naturen blir en kuliss som hon avbildar för att sedan addera en handling. Målningarna bjuder in betraktaren i landskapen, våtmarkerna och framkallar en känsla av naturens kraft och närvaro i rummet.

Utställningen Ditch Dance visades första gången på Skellefteå konsthall i Sara kulturhus, efter att Skellefteå konsthall bjöd in Sara-Vide Ericson 2020 att bo och verka i författaren Sara Lidmans föräldrahem i Missenträsk.   

Till utställningen på Kulturhuset Stadsteatern adderar konstnären en ny serie målningar som skildrar en icke-plats, icke-person i vilka mörker och begär lyfts fram i ett mer abstraherat och närgånget måleri.

Möte mellan Sara-Vide Ericson och Karin Smirnoff
Ett dike är också en ganska spännande plats att betrakta världen ifrån, det är en plats för både kraft och avfall. I det töms myren på överflöd på vatten. Vilket i sin tur gör landskapet brukbart. Och i ett större perspektiv, i hur man bygger upp länder, städer, civilisationer så är ju att leda vatten ett av det äldsta sättet att tämja landskapet.

Brev till författaren Karin Smirnoff från Sara-Vide Ericson 2020

Utställningen visar Sara-Vide Ericsons konstnärskap och bjuder också in till mötet mellan henne och författaren Karin Smirnoff som skrivit förordet till utställningens katalog.

Sara-Vide Ericson (född 1983) är verksam i Älvkarhed, Hälsingland. Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan (2004-2009) och har sedan dess etablerat sig ett namn både i Sverige och internationellt. Tidigare utställningar i urval är Interior Ambush (2019) på Kungliga Konstakademin i Stockholm, Hidden Beings (2014) på V1 Gallery, Köpenhamn och While Unconscious (2012) Galleri Magnus Karlsson, Stockholm.

När

21 april-7 augusti

Pris

0 kr – 160 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Utställningen står i Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern