Tillfällig utställning

DIM/HEM – Utställning med ukrainska konstnärer

Pågår till 23 februari 2023

Mångkulturellt centrum

I februari inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina. Krigets fasor har drivit miljontals människor på flykt, inom- och utanför landets gränser. Medan många människor har flytt sina hem har andra fått sina bostäder förstörda av raketer och bomber. Ukrainska familjer har behövt söka skydd och ordna tillfälliga bostäder under svåra förhållanden. Oftast – utan möjlighet att återvända hem. 

Konstprojektet DIM\HEM (Dim betyder hem på ukrainska) uppstod ur det kolossala kollektiva traumat av förlusten av ett hem, som materiellt objekt och i en existentiell bemärkelse. Projektet förenar en grupp ukrainska kvinnliga konstnärer som undersöker och registrerar de förändringar som sker med människor som har förlorat sina vardagsliv. Konstnärerna arbetar med minne och metoder för att bevara något som kanske påminner om vardag. Mot bakgrund av den totala förstörelsen av kulturföremål, infrastruktur och hotet om fysisk förstörelse skapar de ett visuellt språk för diskussionen om den framtida återuppbyggnaden av det fredliga livet i Ukraina.

DIM/HEM vänder sig till alla – då ingen är immun mot att förlora ett hem, en bostad och ett liv.

Konstnärer som ställer ut: 
Tamara Rogozina
Liuba Babichenko
Uliana Balan
Svitlana Shcherban  
Tatiana Filatova

Utställningen har producerats av konstnärerna tillsammans med Saadia Hussein, konstnär och konstpedagog hos Mångkulturellt centrum och Botkyrka konsthall. 

När

11/11 – 3/2, 2023

Pris

Fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-banestation Fittja, samt bussar 702 (Hallunda–Fittja), 707 (Tumba–Fruängen), 172 (Norsborg–Skarpnäck), 737 (Skärholmen–Tumba station), 748 (Södertälje–Liljeholmen). Från Fittja station är det fem minuters promenad.