Tillfällig utställning

Diana Markosian – Santa Barbara

Pågår till 27 augusti

Fotografiska

FAMILJEHISTORIA
Fotografen och filmskaparen Diana Markosian var sju år när familjen gav upp sitt liv i Moskva för ett nytt i Kalifornien, och lämnade kvar Markosians far. Med inspiration från tv-såpan Santa Barbara omprövar nu Markosian sin familjehistoria både genom iscensatta fotografier och en film, där hon försöker se allt från sin mammas perspektiv – och förstå vilka uppoffringar hon gjorde för att de skulle bli amerikaner. Utställningen Santa Barbara visas på Fotografiska Stockholm från den 17 mars till den 27 augusti.
Efter Sovjetunionens fall var Santa Barbara en av de första amerikanska tv-serierna som sändes i landet. En såpopera som skulle komma att påverka Diana Markosians liv mer än vad hon någonsin hade kunnat föreställa sig.

För Markosians familj fick Santa Barbara definiera den amerikanska drömmen och de fantiserade om livet i Kalifornien, som verkade vara ljusår från deras kämpiga vardag.

– Jag var sju år när min mamma väckte mig mitt i natten och sa att vi skulle ut och resa. Det här var 1996. Sovjetunionen hade kollapsat för länge sedan, och vid det laget hade min familj också gjort det. Vi åkte utan att säga hejdå till pappa, och nästa dag landade vi i en ny värld: Amerika, berättar Diana Markosian.

SANNING OCH FIKTION
I utställningen Santa Barbara, som öppnar den 17 mars på Fotografiska Stockholm, rekonstruerar Markosian de sista dagarna i det postsovjetiska Ryssland och familjens ankomst till USA. Det är också en berättelse om hur drömbilden av ett liv i Kalifornien, som det visas på tv, skiljer sig från immigranters verklighet. Utställningen Santa Barbara omprövar och utmanar gränserna för sanning, fiktion, dokumentärfilm och minnen.

–  Markosians bilder är lika vackra som de är drabbande. Att ryckas upp från sina rötter och börja ett nytt liv på en helt ny plats med allt vad det innebär, är något som många kan känna igen sig i. Det är en viktig berättelse, en utställning som känns i magen, säger Sofia Liljergren, utställningsproducent för Santa Barbara på Fotografiska Stockholm.

När

17 mars-27 augusti.

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen