Teater

Den omättliga vägen

5 maj–7 jun

Dramaten, Stora scenen

Urpremiär för scenversionen av den hyllade brittisk-nigerianske författaren Ben Okris böcker om pojken Azaro.

Azaro är en abiku, ett andebarn, som slits mellan jorden och andevärlden. Samtidigt som han kämpar med sina föräldrar i ghettot där han bor, utsätts han hela tiden för lömska attacker från andarna som vill att han ska återvända till deras värld. Varför ska han stanna hos människorna med allt lidande?

Med masker, dockor, film och en stor ensemble skapas en fantasirik och visuell föreställning, där vi gör Azaro sällskap längs den omättliga vägen. Vi möter gatuboxare, illvilliga andar, en blind man som ser allt, politiker som förgiftar de fattigas mjölk och en fotograf som gör alla han fotar till ikoner. Det är en förbryllande, febrig och fantastisk värld.

Ben Okri är en flerfaldigt prisbelönad författare född i Nigeria, i dag boende och verksam i London. Hans verk beskrivs ofta som magisk realism, där det afrikanska arvet och berättandet vävs in med kontinentens moderna historia som fond. Okri slog igenom stort med The Famished Road (Den omättliga vägen), den första boken i trilogin om pojken Azaro, som belönades med det prestigefulla The Booker Prize 1991. Han har gett ut elva romaner, fyra novellsamlingar, två essäsamlingar och tre diktsamlingar. 2019 var hans roman Astonishing the gods med i BBC:s lista över ”100 romaner som format vår värld”. Han är också aktuell med pjäsen Changing Destiny och den illustrerade barn- och vuxenboken Every Leaf A Hallelujah.

Dramatiseringen är gjord för Dramaten av Oladipo Agboluaje, dramatiker på The National Theatre i Storbritannien.

Uppsättningen är en samproduktion mellan The National Black Theatre of Sweden och Dramaten, en fortsättning på samarbetet som påbörjades med Bergets topp. Regisserar gör Josette Bushell-Mingo, skådespelare och regissör som även är rektor för the Royal Central School of Speech and Drama i London.

Pjäsen är baserad på böckerna The Famished Road och Songs of Enchantment av Ben Okri.

The National Black Theatre of Sweden genomför detta med stöd från Stockholms stad och Kulturrådet.

När

5 maj – 7 juni

Pris

150 – 450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss:
Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn:
Spårvagn nr 7