Samtal

Mat-evenemang

Den gyllene grenen: Kvantfysiken, konsten och verklighetens natur

Christer Sturmark och Victoria Larm pratar på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.

OM SAMTALET
Förra årets nobelpris i fysik gick till tre pionjärer inom kvantfysiken, och deras experiment med sammanflätade partiklar som tycks stå i kontakt med varandra, trots att det befinner sig i på olika håll i universum.  

Flera av kvantfysikens pionjärer, som tex Erwin Schrödinger, var djupt fascinerade av de hinduiska Vedantaskrifternas filosofi. De tycktes förmedla en världsbild som hade likheter kvantfysikens märkliga resultat. Samtidigt var Schrödinger tydlig med att han var ateist. Ändå samarbetade han med men spansk katolsk präst under de formativa åren.  

Den nya fysiken var också sammanflätad med konsten, musiken och litteraturen på 1920- och 30-talet. Samtidigt vet vi att kvantfysiken ständigt missbrukas och feltolkas av new age-rörelserna i populärkulturen. Så vad säger egentligen den moderna fysiken om verklighetens natur? Och hur har den influerat humanistisk och konstnärlig utveckling?  

Välkomna till ett samtal om kvantfysiken, konsten och verklighetens natur.  

Medverkar gör: 

Karolina Enquist Källgren, docent i idéhistoria med inriktning på kvantfysik. 
Ulf Danielsson, professor teoretisk fysik, författare. 
Emil (Loney Dear) Svanängen, artist och kompositör 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen. Givetvis finns även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är ett kreativt och lekfullt kök inspirerat av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

När

Söndag 8 oktober kl 18:30

Pris

190-435 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Djurgårdsfärjan linje 82, spårvagnslinje 7 och busslinje 69 stannar nära Cirkus. Åker ni spårvagn eller buss går ni av vid Skansen och om ni åker båt går ni av vid Allmänna Gränd.

Annonser: