Konsert

Debussys La Mer

11 januari 2023

Konserthuset

Naturen, havet och spännande landskap har genom tiderna varit betydelsefulla inspirationskällor för tonsättare. I sitt impressionistiska mästerverk La mer gestaltar Debussy sina personliga minnen av havet, som han i vuxen ålder ändå föredrog att uppleva genom konst och litteratur.  

För Ethel Smyth var det klipporna i Cornwall som lockade till musikalisk gestaltning. On the Cliffs of Cornwall är hämtad ur operan The Wreckers som utspelar sig efter Cornwalls kust. Ethel Smyth var under sin levnad en uppmärksammad personlighet, både som tonsättare och som en av de ledande gestalterna kring suffragettrörelsen i kampen för kvinnlig rösträtt. För sina insatser inom musikens område utnämndes hon till Dame of the British Empire. 

Även för mångsidige Torbjörn Iwan Lundquist var naturen en självklar utgångspunkt. Hans konsert för tuba och stråkar med den målande titeln Landskap är fylld av både varmt böljande melodier och rytmisk intensitet. Solist är Kungliga Filharmonikernas tubaist Karl-Johan Elf.

Kungliga Filharmonikerna leds av Joshua Weilerstein, en uppskattad gäst vid de stora orkestrarna i både Europa och Nordamerika. Han utsågs nyligen till chefdirigent för Phoenix Orchestra i Boston. 

När

11 januari kl 18

Pris

125 – 350 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.