Konsert

Darya & Månskensorkestern

6 januari 2024

Fasching

Gråt ut mot en främlings bröst till världens sorgligaste musik …

Darya & Månskensorkestern har spelat finsk tango, vals, beguine, schlager, rautalanka och humpa i snart 20 år. Med texter om saknad, döden, olycklig kärlek och brustna drömmar seglar orkestern vidare trots trasiga segel över gråa melankoliska hav.

Obesvarad kärlek, tårdrypande texter och smäktande melodier i ett alldeles eget melankoliskt musikaliskt universum har gjort Darya & Månskensorkestern till den finska tangons främsta ambassadörer i Sverige.
Men bandet har också utvecklat genren med en Sverigefinsk dimension, med längtan tillbaka till ett sagoland som kanske inte finns, och löftet att återvända som aldrig infriades. Den traditionella finska tangon har fått en ny skepnad när nya musikaliska influenser såsom beguine, psykedelia och ståltrådsrock har fått mer utrymme.

Under snart 20 år har Darya & Månskensorkestern spelat på allt från äldreboenden och finska danskvällar på landsbygden till klubbar och hippa festivaler. Tre skivor har släppts, den senaste kom 2017 och var den första med eget material. Orkestern har också gjort en rad hyllade samarbeten med artister både med och utan finsk bakgrund. Frida Hyvönen, Markus Krunegård, Anna Maria Espinosa, Iiris Viljanen, Anna Järvinen och David Ritschard är några av artisterna som medverkat i bandets låtar.
För musiken till biofilmen Ingen riktig finne belönades orkestern med utmärkelsen ”Jussi”, den finska motsvarigheten till Guldbaggen.

När

6 januari

Pris

320-370 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Fasching hittar du på Kungsgatan alldeles nära Cityterminalen/Centralen.

Allt som händer – Fasching

Annonser: