Konsert

Curie – berättelsen om en mor

5 december

Hallwylska museet

I år är det 120 år sedan Marie Sklodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill vi uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet.

De flesta känner till Marie Curie för hennes forskning och hennes två Nobelpris, men få känner till hennes personliga historia. Camilla Ringquist sångerska, kompositör, musiker och dramatiker fortsätter att belysa kvinnor vid förra sekelskiftet med föreställningen ”Curie – berättelsen om en mor”.

Camilla har valt att väva sin berättelse utifrån dottern Ève Curies blick, den enda konstnären i en familj av forskare. ”Jag är den enda i min familj som inte fick något Nobelpris”, som Ève själv uttrycker det. Ève Curie var pianist, författare och journalist. Detta blev Camillas ingång till musiken och sin tonsättning ”Piano Suite Curie”.

Vi får följa Marie från uppväxten i Warszawa i Polen, resan till Paris, mötet med fysikern Pierre Curie till Pierres tragiska död i en olycka och hennes fortsatta kamp, som ensam mor till två döttrar. Genom brev, dagboksanteckningar och musik får vi komma familjen Curie nära.

Medverkande:
Camilla Ringquist – manus, pianist, berättare  
Svante Henryson – cellist                                                                

Ett samarbete med Polska Institutet.

När

Tisdag 5 december klockan 19.00

Pris

295 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg eller Kungsträdgården.
Buss: 2, 54, 56, 57, 76
Spårvagn: Linje 7.

Annonser: