Museum

Curatorsvisning med Barbro Schauman

26 juni

Sven-Harrys konstmuseum

I utställningen Carl Fredrik Hill & Fanny Churberg – mot ett nytt landskap lyfter vi landskapets aktualitet. Det är här vår tids stora ödesfråga utspelar sig. Mer än någonsin tidigare har vi anledning att reflektera över vår omgivande miljö, naturen som helande kraft och ett landskap under hot.

I sökandet efter sammanhang blickar vi bakåt. Landskapsmåleriet ger oss en stark samhörighet med naturen, dess innersta kraft och vildhet, för att referera Fanny Churberg. Carl Fredrik Hill berättar i sina målningar om människans hårdhänta hantering av naturen. Idyllen som under industrialismen ärrats av söndersprängda stenbrott. På ett eller annat sätt stod de varandra nära. Och nu, 150 år senare, möts Hill och Churberg på Sven-Harrys Konstmuseum.

Museets grundare Sven-Harry, som den passionerade konstälskare han är, har några av de finaste Hill-verken i sin samling. Allt från 1870-talets blommande fruktträd, till en av de största samlingarna av penn- och kritteckningar. Här finns också det enda kända fullbordade självporträttet, utfört i bläck när Hill bara var 22 år.

När

26 juni kl 14

Pris

Ingår i entrépriset, 160 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Sven-Harrys konstmuseum ligger i Vasaparken, en centralpunkt i Vasastan som du lätt kommer till med: tunnelbana till S:t Eriksplan/Odenplan, buss 2, 3, 4 och 6 till S:t Eriksplan/Odenplan, pendeltåg till Odenplan eller flygbuss från Arlanda till S:t Eriksplan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: