Konsert

Klassiskt

Cuarteto Casals

19 november

Konserthuset

Den prisbelönta kvartetten Cuarteto Casals bildades i Madrid 1997 och firar därmed 25-årsjubileum i år. Ensemblen framträder på de mest prestigefyllda konserthusen i världen, däribland Konzerthaus i Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Carnegie Hall i New York. Under Beethoven-året 2020 framförde Cuarteto Casals Beethovens samtliga stråkkvartetter i Konserthuset Stockholm, vid sammanlagt sex konserter fördelade över hela året. 

Fugan hade sin storhetstid under barocken och Johann Sebastian Bach var konstformens store mästare. Die Kunst der Fuge skrev han i slutet av sitt liv, och här hör vi den imponerande musiken i version för stråkkvartett. Verket är hans mest omfattande fuga, likt en storslagen essä som demonstrerar möjligheterna och den skönhet som kan uppnås i fuga-konstens arbete med självständiga, speglande och ”samtalande” stämmor. 

Die Kunst der Fuge tycks vara ofullbordat, något som förbryllat musikforskare. En del menar att verket komponerats i pedagogiskt syfte med tanke på dess utformning: en serie fugor som var och en är lite mer komplicerad än den föregående – så att en elev som arbetar sig igenom fugorna i turordning gradvis lär sig mer. I så fall en ”lärobok” som samtidigt är ett häpnadsväckande konstverk helt i egen rätt.
 

När

19 november kl 16

Pris

325 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.