Festival

Cool Funeral Beer Band

23 oktober

Stockholm Jazz Festival – Konserthuset

Cool Funeral Beer Band är den svenske trumnestorn Bengt ”Beche” Bergers projekt inspirerat av begravningsmusik från Ghana. Projektet som föddes för 40 år sedan resulterade då i banbrytande kultplattan Bitter Funeral Beer, utgiven på ECM 1981 med musiker som Bosse Skoglund, Anita Livsstrand, Christer Bothén och Don Cherry. Nu har projektet återuppstått under benämningen Cool Funeral Beer Band.

Efter några års studier i Ghana på 70-talet drog Beche igång Bitter Funeral Beer Band med en samling svenska musiker, plus Don Cherry, som byggde på den kunskap Berger förvärvat kring västafrikansk begravnings-musik och begravningsritualer. Förutom plattan Bitter Funeral Beer turnerade bandet i Sverige, Europa och Indien och gjorde flera skivor under 80-talet.

2020, i samband med utställnings- och konsertverksamhet i New York kring Don och Moki Cherrys musik- och konstnärskap, fick Bengt Berger erbjudandet att sätta ihop bandet igen. Tanken var att uppföra musiken i New York, Oslo och Köpenhamn och att turnera i Europa. Beche skrev ny musik, samlade några av de gamla bandmedlemmarna samt några nya musiker innan pandemin slog till. 2021 gjorde man ändå en konsert i Köpenhamn och nu i mars 2022 en bejublad konsert på Dieselverkstaden i Stockholm.

Konserten på Dieselverkstaden var första delen i en trestegsraket som i sitt andra stadium landar på Kulturhuset under Stockholm Jazz Festival. Under denna andra del, med namnet The Bathing of the Widows är det fokus på dans och utlevelse som avslutar änkornas sorgeår.

Därmed: så här fyrtio år senare blir det plats på Hörsalens scen för med några av svensk jazz allra bästa musiker i Cool Funeral Beer Band:

Konserten är den del av Stockholm Jazz Festival som pågår mellan 14-23 oktober på olika scener i Stockholm. 

När

23 oktober kl. 19.30

Pris

250 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbanan: Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.
Buss: Buss 1, hållplats Hötorget. Buss 57, hållplats Hötorget.

Stockholm Jazz Festival – Konserthuset