Tillfällig utställning

Come to Norden

Pågår till 31 augusti

Nordiska museet

Under 1800-talet förde ångbåtar och järnvägslinjer turisterna allt längre bort, så småningom även ända till Norden. När reseindustrin växte fram uppstod en ny konstgren, den illustrerade reseaffischen, som blomstrade fram till 1960-talet.

Affischerna i utställningen Come to Norden visar hur de nordiska länderna placerade sig på turistkartan under första hälften av 1900-talet. Bländande och konstnärliga reseaffischer lockade med bekväma resor på vatten och storslagen natur med fjäll, fjordar, insjöar och små huvudstäder med historiska sevärdheter.

Utställningen presenterar närmare 130 reseaffischer från alla fem nordiska länder från 1890-talet till 1960-talet och visas nu för första gången samlade.

Samtliga affischer i utställningen är i originaltryck och är skapade av affischkonstnärer och reklammakare som målade upp bilden av Norden som resenärens paradis.

Utställningen är producerad av affischföretagen Come to Finland och Come to Sweden tillsammans med föreningen Affischjägarna i samarbete med Nordiska museet.

Välkommen till en visuell drömresa genom reseaffischernas Norden. 

När

Alla dagar 10.00–17.00, sept–maj kvällsöppet till 20.00.

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana till Karlaplan.
Buss 67, 69 eller 76 samt spårvagn Linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet
Färja till Allmänna gränd från Slussen (På sommaren finns även en färjeförbindelse till Nybroplan)