Utomhusbiograf

Föredrag

Cinema al Fresco- utomhusbiografer och filmkultur kring medelhavet

22 februari

Medelhavsmuseet

Vad sker med filmupplevelsen utanför det strängt ljus- och ljudkontrollerade biografrummet, med fåglar och insekter framför projektorn, med vind i håret och när det oberäkneliga yttre blir en del av filmupplevelsen? Vilken roll spelar klimat, mörker, ljud, grannar och andra oväntade element.

Utomhusbiografens historia löper som en parallell outforskad linje vid sidan om traditionell filmhistoria. I många länder kan vi se regelrätta utomhusbiografer, ofta platsbyggda och ämnade för filmvisningar under sommarmånaderna. Det finns flera ännu fungerande utomhusbiografer som har en historia som går tillbaka till stumfilmseran och tidigt 1900-tal.

Föredraget ger en kulturhistorisk översikt av utomhusbiografen samt en fördjupning i hur vi kan tänka kring denna del av filmkulturen.

Föredragshållare är Patrik Sjöberg, filmforskare, skribent och föreläsare som för närvarande skriver på en bok om utomhusbiografens kulturhistoria.

Köp biljett här!

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

Köp årskortet här!

När

18.00-19.00

Pris

100 kr med årskort. Utan årskort 150 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården