Gratis

Tillfällig utställning

Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige

Pågår till 24 september

Kungliga slottet

När Gustaf VI Adolf avled på Helsingborgs lasarett den 15 september 1973 blev Kronprins Carl Gustav Sveriges konung. Trontillträdesceremonierna ägde rum den 19 september.

I utomhusutställningen Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige uppmärksammas de 50 år som Kungen har verkat för Sverige som statschef. Här syns officiella porträtt blandat med ögonblicksbilder från de många uppdrag och engagemang som Kungen har. Liksom Kungens valspråk, För Sverige – i tiden, tecknar fotografierna även Sverige under fem decennier. Bilderna speglar den kontinuitet som Kungen utgör i sin roll som den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Kungen har framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter. I dessa ingår att öppna riksmötet, vara ordförande vid konseljer med regeringen och i Utrikesnämnden, genomföra statsbesök samt ackreditera ambassadörer. Kungen är även Försvarsmaktens främste representant och de kungliga svenska riddarordnarnas stormästare. Kungen är beskyddare och hedersledamot i 267 olika organisationer och medlem i Svenska kyrkan.

När

6 juni–24 september

Pris

Gratis

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:Gamla stan.
Buss: till Slottsbacken eller Riddarhustorget.

Annonser: