Teater

Brott och straff

23 nov 2022–11 mar

Dramaten, Stora scenen

Europas kanske mest omtalade och provokativa regissör, Oliver Frljić, sätter upp en av den moderna litteraturhistoriens viktigaste romaner.

Studenten Raskolnikov bestämmer sig för att råna och döda en hatad pantlånare. Dels för att skapa sig själv ekonomisk frihet men också för att rädda världen från en ond människa. Men när han väl genomfört sitt brott bryter han samman, börjar tvivla på sina tidigare resonemang och drabbas av skuldkänslor och paranoia.

Fjodor Dostojevskijs psykologiska roman gavs ut 1866, och har sedan dess aldrig upphört att fascinera. Nu kastas publiken in i Raskolnikovs febriga sinnevärld, i en bearbetning som även är inspirerad av Dostojevskijs dagbok.

Det handlar om rätt och fel, om huruvida våld kan vara berättigat, om ekonomiska faktorers påverkan på oss människor och om samtidens paradoxala budskap om människolivets värde.

Oliver Frljić är en bosnisk-kroatisk regissör med hela Europa som arbetsplats. Han har bland annat varit teaterchef för nationalteatern i Kroatien (ett uppdrag han lämnade av politiska skäl) och har arbetat mycket i Tyskland. Han ligger bakom en rad uppmärksammade uppsättningar, bland annat Klatwa (The Curse) i Warszawa som kritiserade den katolska kyrkan och möttes av stora demonstrationer.

Brott och straff gavs senast på Dramaten 1936.

När

23 november-11 mars

Pris

Pris: 100-295 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
T-bana Östermalmstorg eller Kungsträdgården.

Buss:
Bussar 2, 54, 55, 69

Spårvagn:
Spårvagn nr 7