Samtal

Föredrag

Bokcirkel med Valerie Kyeyune Backström

22 nov–20 dec

Fackscenen – Kulturhuset Stadsteatern

Vill du läsa fängslande facklitteratur och prata om den tillsammans med andra? Nu lanserar Kulturhuset Stadsteatern en bokcirkel ledd av kulturjournalisten Valerie Kyeyune Backström. Vid två tillfällen bjuds deltagarna in för att diskutera två framstående verk på temat sex och ideologi.

Valerie Kyeyune Backström är författare, konstkritiker och krönikör. Hon var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang och var en av grundarna till den antirasistiska plattformen Rummet. År 2020 debuterade hon med romanen Ett nytt England.

På Expressens kultursida behandlar hon debattens mest brännande frågor, ofta med knivskarpa och djupsinniga analyser som lockar till diskussion. I en av hennes texter liknar hon biblioteket med en dansk swingersfest; en plats där inget begär är för lågt eller främmande för att bejakas. Under den parollen bjuder hon nu in till en lika öppensinnad bokcirkel i syfte att lyfta in nya perspektiv i den facklitterära sfären.  

Bokcirkeln den 22 november
Rätten till sex av Amia Srinivasans. Oxford-professorns Amia Srinivasans högaktuella debut behandlar de många betydelserna av sex, dess förhållande till makt, kön, etnicitet och klass samt det snåriga begreppet samtycke. Texten väcker frågan om vad det egentligen innebär att vara fri.  Medverkar gör också Viola Bao, litteraturkritiker på Dagens nyheter. 

Bokcirkeln den 20 december
Utrota varenda jävel; Nu dog du av Sven Lindqvist. Lindqvists två essäer undersöker rasistisk idéhistoria med Joseph Conrads klassiker Mörkrets hjärta som vägvisare. År 2020 gavs verken ut i en ny volym med förord av Athena Farrokhzad. Så här lyder inledningen i Utrota varenda jävel: ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna”.

Fika finns till försäljning utanför biblioteket från klockan 19.

Detta evenemang är en del av Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen – Fackscenen
Nu riktar vi äntligen strålkastaren mot facklitteraturen! Välkommen till livliga och initierade samtal kring humanism, historia, konst och vetenskap på Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen, Fackscenen. Tillsammans med författare och inbjudna gäster diskuteras samhällsströmningar med avstamp i både ny och klassisk sakprosa.

När

22/11 & 20/12 kl 19.30.

Pris

Biljettpris: 80 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar